5 mei 2024 Vrijheidsmaaltijd (Media)

Home /

5 mei 2024 Vrijheidsmaaltijd (Media)

NIEUWEGEIN • In theater DE KOM werd zondag 5 mei en vrijheidsmaaltijd gehouden.
Georganiseerd door het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein. Ruim honderd genodigden kwamen bij elkaar om tijdens de maaltijd met elkaar te spreken over de betekenis van vrijheid.

‘Neem iemand mee die anders is dan jezelf’, stond in de uitnodiging. Zo waren er veel mensen met diverse achtergronden en ontstonden geanimeerde gesprekken over het thema van deze bevrijdingsdag.

Burgemeester over vrijheid

Onder de aanwezigen burgemeester Marijke van Beukering. In vrijheid opgegroeid, eigen keuzes kunnen maken. In aanloop naar 4-5 mei kwam ook bij haar de gedachte naar boven: hoe goed heb ik het al die jaren gehad? Dit zijn vrijheden verworven door onze voorouders, realiseerde ze zich.

Met Hollandse bril naar Spanje

Alfonso is geboren in Spanje maar al lang in Nederland. Hij kwam mee naar Nederland als zoon van een Spaanse gastarbeider. Hij vertelt in de nadagen van Franco een paar jaar terug te zijn geweest. “Ik kwam daar met een Hollandse bril op, maar daar moest je je mond houden. Toen ik de politie eens aansprak op iets, kreeg ik te horen: ‘Jou pakken we nog wel’.” Hij noemt het een deugd te kunnen zeggen wat je wil en dat moet je koesteren.

‘Respect creëren’

Sommige van de aanwezigen hebben als kind de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Sylvia Lemmens is een van hen en las, geëmotioneerd , een zelf geschreven gedicht voor: ‘Tranen voor onrecht om me heen’. Het raakte. Ook rapper Sinclair kwam op het podium. Hij is geboren in Nieuwegein, zijn vader is een politieke vluchteling uit Ivoorkust. “Vrijheid is het enige dat ik ken”, zo zei hij. “Maar gelijkheid is niet vanzelfsprekend. Niet iedereen is hetzelfde, we moeten respect creëren.”

Vluchteling Beursfabriek

En respect was er. Speciaal voor Morri, een vluchteling die sinds kort in de Beursfabriek woont. Hij las ter afsluiting van de middag een gedicht van eigen hand. ‘Vrijheid is veilig leven, zonder moord of prikkeldraad’. En met die boodschap gingen de aanwezigen naar huis, terugkijkend op een bijzondere middag met mooie gesprekken.

4 Mei 2024 (Media)

NIEUWEGEIN • In Nieuwegein vond zaterdagavond de dodenherdenking plaats.
De fotograaf van de Molenkruier was ter plaatse om de gebeurtenis vast te leggen.

De dodenherdenking startte rond 19.00 uur in familiekerk De Bazuin. Dit jaar stond het verhaal van het incident in Jutphaas (traumatische schietpartij in 1945) en het verzet in oorlogstijd centraal. De bijeenkomst was vrij toegankelijk.

Comité presenteert plannen voor 2024

Het Comité 4 en 5 mei in Nieuwegein presenteert hierbij het programma voor 2024. 

Dit jaar is een overgangsjaar naar 2025, het jaar waarin 80 jaar Vrijheid wordt gevierd. Samen met andere organisaties in Nieuwegein wordt een bijzonder programma voorbereid waarin we iedereen betrekken, oud en jong. We slaan een brug tussen het verleden (2e Wereldoorlog) en de dag van vandaag. We dragen het belang van Herdenken en Vieren over naar volgende generaties. Het wordt bijzonder! 

 In 2024 zijn er naast 4 en 5 mei gedurende het jaar nog andere activiteiten.  

Herdenken op 4 mei
De 4 mei-herdenking start om 19.00 uur in De Bazuin. (zaal open om 18.30 uur). 
De bijeenkomst is vrij toegankelijk.  

De herdenking wordt buiten voortgezet bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg met de 2 minuten stilte, enkele speeches en gedichten en het leggen van kransen en bloemen. De Batenbouwers zorgen voor de muzikale omlijsting. 

Wilt u als organisatie een krans leggen, meldt u dat dan via info@4en5meinieuwegein.nl. 

Vieren op 5 mei
Op zondag 5 mei 2024 organiseert het comité 4 en 5 mei Nieuwegein een Vrijheidsmaaltijd. Tijdens deze maaltijd gaan we met elkaar in gesprek over de betekenis van Vrijheid. Graag nodigen we jou uit om deel te nemen aan deze maaltijd. En we willen je vragen om iemand mee te nemen die anders is dan jijzelf. Dat kan iemand zijn die jonger is (minimale leeftijd is 14 jaar) die een andere culturele achtergrond heeft, een andere geloofsovertuiging heeft of bijvoorbeeld behoort tot de lhbtiq+ community. Zo hopen we een divers gezelschap bij elkaar te krijgen.
De locatie is De Kom, Stadsplein 6 Nieuwegein. Inloop vanaf 11.30 en om 12.00uur starten we. Rond 14 uur sluiten we af.
Leuk als je erbij bent, wel graag even een aanmelding naar
info@4en5meinieuwegein.nl onder vermelding van jouw /jullie namen.
Hopelijk tot ziens op 5 mei !

Aandacht voor veteranen
In Nieuwegein organiseren we de Veteranenavond dit jaar op woensdag 26 juni.
Tevens zal het Veteranen Search Team een presentatie geven over de organisatie en hun missie.

In November organiseren we samen met de burgemeester van Nieuwegein een tweede moment. Nadere informatie volgt.   

De Indië-herdenking op 15 augustus
De traditionele Indië-herdenking is op 15 augustus bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg. Het programma wordt samen met o.a. Pelita gemaakt. Ook dit jaar is er natuurlijk weer de mogelijkheid om kransen en bloemen te leggen. Nadere informatie volgt. 

Lezingen
Dit jaar zijn 2 lezingen gepland. Op 3 mei spreekt Ad van Liempt in de bibliotheek over zijn boek ‘Hier is het gebeurd’. Deze lezing organiseren we samen met bibliotheek de Tweede Verdieping. 

Een aantal dagen voor de Indiëherdenking vertelt Aad van der Hoeven over zijn jeugd in Indië en Nederland, waarover hij een boek heeft geschreven met de titel ‘Van Garoet naar Uithoorn’.  Nadere informatie volgt. 

 

 

Comité 4 en 5 mei en Stichting Pelita organiseren Nieuwegeinse Indië Herdenking.

Op 15 augustus wordt in Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht.
Op 15 augustus capituleerde het Japanse leger en daarmee waren alle gevechtshandelingen definitief voorbij. Op deze datum kwam er een algeheel einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Ook in Nieuwegein wordt daarbij stilgestaan. Het comité 4 en 5 mei Nieuwegein organiseert, in samenwerking met stichting Pelita, een herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk van Jutphaas. Ada Byrne houdt een toespraak. Bryne is geestelijk verzorger en gespecialiseerd in Indische trauma’s Na afloop worden kransen gelegd bij het Oorlogsmonument aan de Nedereindseweg en kan iedereen die dat wil, bloemen leggen.

U bent van harte welkom vanaf 17.15 uur, het programma start om 17.30 uur. Na afloop van de plechtigheid is er in ‘t Geinlicht nog de tijd om na te praten, met een hapje en een drankje.

Bevlogen lezing van Arno van Wijk

Arno van Wijk, organist  en koordirigent gaf vandaag een bevlogen lezing over muziek in de Tweede Wereldoorlog.  Muziek was alom aanwezig en speelde een grote rol in het leven tijdens die periode.
Van Wijk vertelde over morele dilemma’s waar verschillende musici mee te kampen hadden. Sommige componisten kozen juist vol overtuiging voor het Nazi-regime, waar andere componisten zonder pardon vanwege hun afkomst werden verboden. Anderen stonden voor de keuze of financiële zekerheid of armoede vanwege het vasthouden aan principes. Ook muziek in de concentratiekampen kreeg ruim de aandacht.
We vonden het erg fijn dat Arno van Wijk zijn boeiende verhaal met ons wilde delen en willen hem en de andere aanwezigen hartelijk danken voor hun aandacht en voor hun komst.

Muziek in de Tweede Wereldoorlog, lezing op 6 mei door Organist en koordirigent  Arno van Wijk

Muziek speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. De militaire parades die de Nazi’s hielden zouden zonder marsmuziek een stuk minder indruk gemaakt hebben en ook bij het verzet en in de concentratiekampen speelde muziek een belangrijke rol.
Op 6 mei organiseert het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein een lezing over muziek in de Tweede Wereldoorlog. Organist en koordirigent  Arno van Wijk vertelt wat voor bijzondere rol muziek speelde. De lezing begint om 16.00 en vind plaats in t Geinlicht, Nedereindseweg 1-3’, naast de Dorpskerk van Jutphaas.

Dodenherdenking 2023

Op 4 mei is het de Dodenherdenking, dan staan we twee minuten stil.  Ook dit jaar organiseert het comité de Nieuwegeinse Dodenherdenking bij het monument aan de Nedereindseweg. Voorafgaand is er een herdenkingsbijeenkomst in De Bazuin, aan de Nedereindseweg 4 in Nieuwegein. Deze bijeenkomst is vrij toegankelijk.

In de bijeenkomst wordt stilgestaan bij de betekenis van herdenken. Dat doen we met verhalen en muziek. De muziek wordt verzorgd door het Jong, het jeugdsymfonieorkest van Theater de Kom. Betsy de Keijzer, uit Nieuwegein en Mariia Trofimchuk, uit Oekraïne vertellen hun verhaal. In de bijeenkomst worden de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Oekraïne met elkaar verbonden en staan we stil bij de betekenis van vrijheid.

De bijeenkomst begint om 19.00 uur, de deur is vanaf 18.30 uur geopend. Na de bijeenkomst lopen we samen in een stille tocht naar het monument aan de Nedereindseweg, waar we de officiële ceremonie houden, de twee minuten stilte gevolgd door een toespraak van burgemeester Frans Backhuijs. Na afloop kan iedereen die het wil een krans of bloem neerleggen. Indien er een krans namens een organisatie gelegd wordt, dan verzoekt het comité dat via info@4en5meinieuwegein.nl aan te melden.

Het Comité organiseert rondom de herdenking nog een tweetal lezingen.

Op 6 mei houdt muziekdocent en organist Arno van Wijk een lezing over ‘Muziek in de 2e Wereldoorlog’. De lezing begint om 16.00 en vind plaats in ‘t Geinlicht, Nedereindseweg 1-3’, naast de Dorpskerk van Jutphaas.

Lezing Maarten van Rossem

Op 8 mei geeft Maarten van Rossem in de bibliotheek de Tweede Verdieping een lezing over de actuele geschiedenis, de betekenis van vrijheid en leven in (de) oorlog. Deze lezing wordt door het comité samen met de bibliotheek georganiseerd. De lezing is inmiddels uitverkocht.

Indië Herdenking 2022

Op 15 augustus 2022 organiseert het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en stichting Pelita de Indië herdenking. Plaats van handeling is de Dorpskerk aan de Nedereindseweg in de Nieuwegeinse wijk Jutphaas.

Bij mooi weer vindt de bijeenkomst in de tuin bij de Dorpskerk plaats, bij slecht weer is de bijeenkomst in de kerk.

Belangstellenden worden vanaf 19.00 uur welkom geheten in de Dorpskerk. Men kan een kaarsje branden en er is ruimte voor bezinning. Er is muziek van Friend and Friends, zij spelen liedjes uit het voormalige Nederlands Indië. Daarnaast deelt Rein Sohilait zijn ervaringen. Hij is prominent lid van de Indische gemeenschap en was jarenlang verbonden aan verschillende onderzoeksinstituten.

Rond 19.30 uur start bij het monument de officiële ceremonie. De locoburgemeester zal een krans namensmde gemeente Nieuwegein leggen. Ook het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en de stichting Pelita leggen bloemen bij het monument. Na dit formele moment kan iedereen die dat wil ook bloemen leggen. Om 19.45 uur is er in de Dorpskerktuin of bij het Geinlicht ruimte om na te praten.

Comité kijkt terug op geslaagde herdenking en viering

Het comité kijkt terug op een geslaagde herdenking en viering. Tijdens de Dodenherdenking bezochten honderden mensen de herdenkingsbijeenkomst in de Bazuin en bij het monument. Tijdens Bevrijdingsdag werden op verschillende locaties, tientallen vrijheidsmaaltijden uitgeserveerd, die volgens de aanwezigen erg goed smaakten.

We hopen hiermee een traditie ontwikkeld te hebben, die we jaarlijks uit kunnen bouwen. Het comité bedankt iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en hoopt ieder volgend jaar weer te mogen begroeten.

Comité presenteert plannen voor 2022

Het Comité 4 en 5 mei in Nieuwegein presenteert hierbij het programma voor 2022.

 

4 en 5 mei staan we ook in Nieuwegein stil bij vrijheid.

Eindelijk kunnen we na 2 jaar van aangepaste programmering weer met grote groepen herdenken en vieren. Het speciale programma dat t.g.v. 75 jaar Vrijheid in 2020 was opgezet, wordt voor een deel alsnog uitgevoerd. We betrekken iedereen, oud en jong. We slaan een brug tussen het verleden (2e Wereldoorlog) en de dag van vandaag (Oekraïne). We dragen het belang van Herdenken en Vieren over naar volgende generaties. Het wordt bijzonder!

Naast 4 en 5 mei zijn er gedurende het jaar nog twee activiteiten.

 

Herdenken op 4 mei.

De 4 mei-herdenking start om 19.00 uur in De Bazuin (zaal open om 18.30 uur).

Met behulp van muziek, projecties en persoonlijke verhalen maken wij een reis door de tijd, van de 2e Wereldoorlog tot de huidige oorlog in Oekraïne. De bijeenkomst is vrij toegankelijk.

De herdenking wordt buiten voortgezet bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg met de 2 minuten stilte, enkele speeches en gedichten en het leggen van kransen en bloemen. De Batenbouwers zorgen voor de muzikale omlijsting.

Wilt u als organisatie een krans leggen, meldt u dat dan via info@4en5meinieuwegein.nl.

 

Vieren op 5 mei.

5 mei valt dit jaar op een doordeweekse dag en is geen vrije dag.

Daarom is er geen centrale bijeenkomst maar organiseren wij een aantal vrijheidsmaaltijden op verschillende locaties in de stad. We kunnen per locatie 50 gasten verwelkomen, zodat ca. 200 inwoners kunnen deelnemen. Tijdens de maaltijd wordt er met elkaar over de betekenis van vrijheid gesproken en is er veel ruimte voor persoonlijke levensverhalen. Wilt u hieraan meedoen, meldt u dan aan via info@4en5meinieuwegein.nl.

 

Aandacht voor veteranen.

Veteranendag is dit jaar op zaterdag 25 juni. Voor het eerst wordt hier in Nieuwegein aandacht aan besteed tijdens een officieel moment bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg.

Naast een kranslegging en een toespraak wordt ook het nieuwe Witte Anjerperkje onthuld dat dit voorjaar in de tuin van het monument is aangelegd. De Witte Anjer staat symbool voor de waardering voor veteranen.

 

Meer dan alleen in mei.

De traditionele Indië-herdenking is op 15 augustus bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg. Het definitieve programma wordt samen met Indische organisaties gemaakt. Ook dit jaar is er natuurlijk weer de mogelijkheid om kransen en bloemen te leggen.