Ga je mee het bevrijdingsvuur ophalen?

Home /

Ga je mee het bevrijdingsvuur ophalen?

In de nacht van 4 op 5 mei halen we het Bevrijdingsvuur op in Wageningen, een bijzondere happening.We vertrekken 4 mei rond 21.30 uit Nieuwegein en verwachten de volgende dag rond 9 uur weer met de fakkel aan te komen. Heen gaan we met de bus maar de terugweg is een wandelestafette. Het maakt niet uit of je 5,10,20 of misschien wel de hele afstand wil wandelen, dat bepaal je helemaal zelf.

De bus reist de hele weg mee terug, je kan dus altijd even tussendoor een pauze nemen. Deelname is gratis en eten en drinken onderweg verzorgen wij. Wandelschoenen en een goed humeur graag wel zelf meenemen.

75 jaar Vrijheid en wat zou het mooi zijn als we vanuit Nieuwegein met 75 mensen het Bevrijdingsvuur ophalen. Ben jij erbij ?Aanmelden of meer informatie: estafette@4en5meinieuwegein.nl.

Bijeenkomst Holocaust monument

Vandaag, 29 januari, hebben we in co-productie tussen de Gemeente Nieuwegein en het Comité 4 en 5 mei stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945 bij het tijdelijke holocaust monument in het Atrium in het Stadshuis.

Het was een mooie en waardige bijeenkomst. Prachtige gedichten van leerlingen van alle drie de middelbare scholen in Nieuwegein. Voorzitter Elja Schwarz las indrukwekkende passage uit Treinen op dood spoor van Fred Schwarz, overlevende en oom van Elja. Ook stadsdichter Ton de Gruijter droeg een heel krachtig gedicht voor. Muzikale omlijsting was er van Ruth Elings met haar eigen song over vrijheid.

Aanwezigen, waaronder veel jongeren, waren onder de indruk. Al met al een mooie start van de activiteiten van ons comité in dit bijzondere jaar.

Het monument is nog te bezichtigen tot en met 2 februari in het Atrium.

Voor de tekst van Ton de Gruijter, zie hier.

Onthulling Levenslicht

Op 27 januari aanstaande is het Holocaust Memorial Day, de dag waarop alle slachtoffers van de Holocaust herdacht worden. Voor deze 75ste herdenking heeft kunstenaar Daan Roosegaarde een lichtmonument ontworpen. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Deze stenen worden over het land verspreid naar gemeenten waar mensen zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen, zo ook naar Nieuwegein.

Het 4 en 5 Mei Comité organiseert, in samenwerking met de gemeente Nieuwegein, op 29 januari een bijeenkomst rond het lichtmonument in het Atrium van het Stadshuis.

De bijeenkomst start om 16.30 en duurt tot 17.30 uur

Volg de gebeurtenissen 75 jaar geleden

in 2019 en 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Wist u dat de NOS de gebeurtenissen rond de bevrijding dagelijks bijhoud op https://nos.nl/75jaarbevrijding/ ? Volg daar hoe de bevrijding van Nederland verliep en hoe het nog niet bevrijde deel van het land onder de hongerwinter gebukt ging.

Bestuurswisseling Comite 4 en 5 mei Nieuwegein

Onlangs hebben de dames Renée Blom (voorzitter) en Marie-Louise Backhuijs (lid) besloten hun deelname aan het Comité te beëindigen. Het Comité is erkentelijk voor het vele werk dat zij de afgelopen jaren voor het Comité en voor Nieuwegein hebben gedaan.We verwelkomen onze nieuwe voorzitter Elja Schwarz. De heer Schwarz was al een aantal maanden actief als vice-voorzitter.

Het Comité is vanaf heden als volgt samengesteld:

dhr. Elja Schwarz, voorzitter
mevr. Nicole van Nimwegen, secretaris
dhr. Jan van Dorp, penningmeester
dhr. Jan Willem Knop, lid
mevr. Miranda Agterberg, lid
mevr. Reninka Kosterman, lid
dhr. Tim Hagt, lid
dhr. Greg Geurtsen, lid

Volgend jaar vieren wij 75 jaar Vrijheid. Dit krijgt zowel landelijk als lokaal bijzondere aandacht.Als Comité 4 en 5 mei Nieuwegein zijn wij al volop bezig met de voorbereidingen voor de viering. Komend najaar zullen wij Nieuwegein hierover uitgebreid informeren. Op de website zullen we daar dan ook de nodige aandacht aan besteden.