Bevrijding 5 mei

Home / Bevrijding 5 mei

75 jaar Vrijheid

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd.  Dat wordt in dit jubileumjaar extra gevierd, ook in Nieuwegein.

 

Het comité 4 en 5 mei Nieuwegein organiseert diverse activiteiten in dit jubileumjaar. Door het nationaal comité is de maand april uitgeroepen tot Maand van de Vrijheid. In deze maand zullen op diverse plaatsen in Nieuwegein vrijdheidsmaaltijden worden georganiseerd. De maaltijd heeft in 2019 voor de eerste keer plaatsgevonden en was een groot succes. Onder het genot van een hapje en een drankje gingen inwoners uit Nieuwegein, een brede afspiegeling van de stad, met elkaar in gesprek over diverse onderwerpen die te maken hebben met vrede en vrijheid. Een hele mooie ervaring en een goede reden om dit jaar meer maaltijden te organiseren.

 

Ook de scholen in onze stad gaan, net als vorig jaar, met kunst aan de slag. Ook een enorm succes en heel mooi om te zien hoe jonge mensen denken over vrijheid en dit laten zien in kunst. Al deze kunst kunt u zien in Stadstheater en Kunstencentrum de Kom en bij Kunstgein in het atrium van het Stadshuis. De datum van de opening en de duur van de expositie volgen nog maar een bezoek is zeker de moeite waard. Tijdens de opening zal ook de “vrijheidsexpress” aanwezig zijn. Een bus met veel informatie over de vrijheid. Meer informatie over de express volgt nog.

 

Het vrijheidsvuur zal worden opgehaald in Wageningen. Een aantal wandelaars zal ik estafette vorm het vuur naar Nieuwegein brengen waar het zal worden overgedragen aan de burgemeester.  Een mooie traditie die we vorig jaar helaas een keer hebben overgeslagen maar dit jaar zeker weer deel uitmaakt van de festiviteiten.

 

Op 5 mei zal de vrijheid worden gevierd met muziek rond City Plaza. Op het evenementenplein (Markt) zal live muziek zijn de bands VandeWitt en Music Unlimited. Over de tijden van de diverse activiteiten zal op deze site meer informatie volgen.