Herdenking 4 mei

Home / Herdenking 4 mei

Tijdens de herdenking in Nieuwegein herdenken wij, net als tijdens de Nationale Herdenking, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies na 1945. Met wij bedoelen wij de stad Nieuwegein met haar inwoners.

Herdenken blijft een belangrijk goed maar de manier waarop de komende jaren herdacht gaat worden zal zeker anders worden.  Steeds minder Nederlanders en dus ook Nieuwegeiners, kunnen nog vertellen over de oorlog. We moeten het straks hebben van de verhalen die zijn opgeschreven en overgedragen door generaties die er niet meer zijn. Juist dan is het heel belangrijk om de herinnering “levend” te houden en dankbaar te blijven voor onze vrijheid en de mensen die dit hebben gerealiseerd. Vrijheid is niet vanzelfsprekend!

Als u de bijeenkomst in de kerk en bij het monument als eens heeft bezocht, weet u dat hierbij de inzet van veel vrijwilligers onmisbaar is.  Verkeersregelaars en (jonge) mensen van scouting zetten zich al jaren in om de sfeervolle bijeenkomst in goede banen te leiden.  Maar ook studenten van bij voorbeeld het Anna van Rijn zetten zich hiervoor in.

Tijdens de herdenking is het gebruikelijk dat de gemeente en organisaties kransen leggen.

Als u dat namens uw organisatie ook wilt doen, meldt u zich dan aan via info@4en5meinieuwegein.nl onder vermelding van de naam van organisatie, contact-persoon en telefoonnummer.  Een mooi gebaar om uw betrokkenheid te tonen.

Vanwege de Coronacrisis konden er de afgelopen jaren helaas geen officiële herdenkings-plechtigheden plaatsvinden. Uiteraard hoopt het comité dat het in 2022 weer mogelijk is om op 4 mei bij elkaar te komen en samen te herdenken.