Herdenking 4 mei

Home / Herdenking 4 mei

Tijdens de herdenking in Nieuwegein herdenken wij, net als tijdens de Nationale Herdenking, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies na 1945. Met wij bedoelen wij de stad Nieuwegein met haar inwoners.

Bij de herdenking van 2020 hebben we te maken met de Coronamaatregelen. De herdenking zal er tijdens dit jaar anders uitzien dan voorgaande jaren. Het Comité werkt in de komende maanden aan een aantal scenario’s. We hopen dat de herdenkingsbijeenkomst komend jaar kan doorgaan.

Volgt u vooral deze website voor de laatste informatie over het programma voor 4 mei.  Als u vragen heeft kunt u het comité altijd bereiken via onze mail info@4en5meinieuwgein.nl

In de bijeenkomst van 2021 wil het Comité een brug slaan tussen het heden en verleden. Dat betekent dat de herdenking op een andere manier vorm wordt gegeven. Mede om meer aan te sluiten bij de jongere generatie die de komende decennia het stokje gaat overnemen. Er wordt heel hard aan het programma gewerkt en op deze site zullen in de aanloop naar 4 mei meer vertellen over de inhoud.  Herdenken blijft een belangrijk goed maar de manier waarop de komende jaren herdacht gaat worden zal zeker anders worden.  Steeds minder Nederlanders en dus ook Nieuwegeiners, kunnen nog vertellen over de oorlog. We moeten het straks hebben van de verhalen die zijn opgeschreven en overgedragen door generaties die er niet meer zijn. Juist dan is het heel belangrijk om de herinnering “levend” te houden en dankbaar te blijven voor onze vrijheid en de mensen die dit hebben gerealiseerd. Vrijheid is niet vanzelfsprekend!

Na de het officiële herdenking is er de mogelijkheid om bloemen te leggen bij het monument.  Wilt u dit namens een instelling of organisatie doen, meldt u zich dan aan via info@4en5meinieuwegein.nl onder vermelding van de naam van organisatie, contactpersoon en telefoonnummer.  Een mooi gebaar om uw dankbaarheid en betrokkenheid te tonen.

Als u de bijeenkomst in de kerk en bij het monument als eens heeft bezocht, weet u dat hierbij de inzet van veel vrijwilligers onmisbaar is.  Verkeersregelaars en (jonge) mensen van scouting zetten zich al jaren in om de sfeervolle bijeenkomst in goede banen te leiden.  Maar ook studenten van bij voorbeeld het Anna van Rijn zetten zich hiervoor in.