Herdenking 4 mei

Home / Herdenking 4 mei

Tijdens de herdenking in Nieuwegein herdenken wij, net als tijdens de Nationale Herdenking, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies na 1945. Met wij bedoelen wij de stad Nieuwegein met haar inwoners.

Vanwege de Coronacrisis kan er dit jaar helaas geen officiële herdenkingsplechtigheid plaatsvinden.
Het comité nodigt organisaties uit om van 13.00 tot en met 14.00 uur een krans of bloemen bij het monument neer te leggen.  Van 14.00 uur tot en met 17.00 uur kan elke inwoner bloemen leggen bij het monument.

Wilt u dit namens een instelling of organisatie doen, meldt u zich dan aan via info@4en5meinieuwegein.nl onder vermelding van de naam van organisatie, contactpersoon en telefoonnummer.  Een mooi gebaar om uw dankbaarheid en betrokkenheid te tonen.

Uiteraard hoopt het comité dat  het volgend jaar weer mogelijk is om op 4 mei bij elkaar te komen en samen te herdenken.

Herdenken blijft een belangrijk goed maar de manier waarop de komende jaren herdacht gaat worden zal zeker anders worden.  Steeds minder Nederlanders en dus ook Nieuwegeiners, kunnen nog vertellen over de oorlog. We moeten het straks hebben van de verhalen die zijn opgeschreven en overgedragen door generaties die er niet meer zijn. Juist dan is het heel belangrijk om de herinnering “levend” te houden en dankbaar te blijven voor onze vrijheid en de mensen die dit hebben gerealiseerd. Vrijheid is niet vanzelfsprekend!

Als u de bijeenkomst in de kerk en bij het monument als eens heeft bezocht, weet u dat hierbij de inzet van veel vrijwilligers onmisbaar is.  Verkeersregelaars en (jonge) mensen van scouting zetten zich al jaren in om de sfeervolle bijeenkomst in goede banen te leiden.  Maar ook studenten van bij voorbeeld het Anna van Rijn zetten zich hiervoor in.