Comité presenteert plannen voor 2022

Home / Comité presenteert plannen voor 2022

Het Comité 4 en 5 mei in Nieuwegein presenteert hierbij het programma voor 2022.

 

4 en 5 mei staan we ook in Nieuwegein stil bij vrijheid.

Eindelijk kunnen we na 2 jaar van aangepaste programmering weer met grote groepen herdenken en vieren. Het speciale programma dat t.g.v. 75 jaar Vrijheid in 2020 was opgezet, wordt voor een deel alsnog uitgevoerd. We betrekken iedereen, oud en jong. We slaan een brug tussen het verleden (2e Wereldoorlog) en de dag van vandaag (Oekraïne). We dragen het belang van Herdenken en Vieren over naar volgende generaties. Het wordt bijzonder!

Naast 4 en 5 mei zijn er gedurende het jaar nog twee activiteiten.

 

Herdenken op 4 mei.

De 4 mei-herdenking start om 19.00 uur in De Bazuin (zaal open om 18.30 uur).

Met behulp van muziek, projecties en persoonlijke verhalen maken wij een reis door de tijd, van de 2e Wereldoorlog tot de huidige oorlog in Oekraïne. De bijeenkomst is vrij toegankelijk.

De herdenking wordt buiten voortgezet bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg met de 2 minuten stilte, enkele speeches en gedichten en het leggen van kransen en bloemen. De Batenbouwers zorgen voor de muzikale omlijsting.

Wilt u als organisatie een krans leggen, meldt u dat dan via info@4en5meinieuwegein.nl.

 

Vieren op 5 mei.

5 mei valt dit jaar op een doordeweekse dag en is geen vrije dag.

Daarom is er geen centrale bijeenkomst maar organiseren wij een aantal vrijheidsmaaltijden op verschillende locaties in de stad. We kunnen per locatie 50 gasten verwelkomen, zodat ca. 200 inwoners kunnen deelnemen. Tijdens de maaltijd wordt er met elkaar over de betekenis van vrijheid gesproken en is er veel ruimte voor persoonlijke levensverhalen. Wilt u hieraan meedoen, meldt u dan aan via info@4en5meinieuwegein.nl.

 

Aandacht voor veteranen.

Veteranendag is dit jaar op zaterdag 25 juni. Voor het eerst wordt hier in Nieuwegein aandacht aan besteed tijdens een officieel moment bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg.

Naast een kranslegging en een toespraak wordt ook het nieuwe Witte Anjerperkje onthuld dat dit voorjaar in de tuin van het monument is aangelegd. De Witte Anjer staat symbool voor de waardering voor veteranen.

 

Meer dan alleen in mei.

De traditionele Indië-herdenking is op 15 augustus bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg. Het definitieve programma wordt samen met Indische organisaties gemaakt. Ook dit jaar is er natuurlijk weer de mogelijkheid om kransen en bloemen te leggen.