Holocaust lezing door prof. dr. Bart Wallet

Home /

Holocaust lezing door prof. dr. Bart Wallet

Op dinsdagavond 28 januari geeft prof. dr. Bart Wallet, hoogleraar Joodse studies, een lezing over de Holocaust, waarin hij een vergelijking maakt met het lot van vluchtelingen, toen en nu.

 

Locatie: Bibliotheek Nieuwegein
Aanvangstijd: 20:00

 

Bart Wallet: ’s Nachts droom ik van vrede

Het was groot nieuws toen de oorlogsdagboeken van Carry Ulreich ontdekt werden: kranten en tv hadden het al snel over ‘de Rotterdamse Anne Frank’. En inderdaad hadden Carry Ulreich en Anne Frank veel met elkaar gemeen: allebei kregen ze als tiener een dagboek op hun verjaardag en ze hielden dit bij toen ze in de loop van de Tweede Wereldoorlog moesten onderduiken.

Ulreich overleefde de oorlog, werd verliefd op een Britse soldaat en emigreerde naar Israël. Daar circuleerden haar dagboeken al jaren binnen de familie, tot haar zoon ze meenam naar de Frankfurter Buchmesse en ze op die manier bij de historicus Bart Wallet terechtkwamen.

 

Wallet zag al gauw dat het ging om een bijzonder egodocument. Hij bracht het boek op de markt en inmiddels is het al vertaald in het Spaans, Italiaans, Duits, Hebreeuws en Portugees. Tijdens deze lezing zal Wallet de betekenis van het dagboek laten zien en dat plaatsen in de bredere context van de manier waarop in Nederland de Tweede Wereldoorlog wordt herinnerd en herdacht.

 

De toegang voor de lezing is gratis.
Meld u aan via: bibliotheeknieuwegein.crmplatform.nl/evenement?uitvoering=BE5A1D7AE27F97CB_

Programma 80 jaar Vrijheid Nieuwegein

80 jaar Vrijheid in Nieuwegein

In 2025 vieren we in Nederland 80 jaar Vrijheid. Het comité 4 en 5 mei Nieuwegein organiseert jaarlijks de lokale herdenking op 4 mei, een vrijheidsmaaltijd op 5 mei, een bijeenkomst voor veteranen in juni en een Indiëherdenking op 15 augustus. In 2025 is er een aantal extra activiteiten gepland, waarbij ook weer nauw wordt samengewerkt met lokale partners. We starten dit lustrumjaar in januari met een lezing rondom Holocaust Memorial Day en sluiten het af met de Indiëherdenking op 15 augustus. De diverse activiteiten die het comité 4 en 5 mei Nieuwegein (mede) organiseert of subsidieert worden hieronder beschreven. Daarnaast zijn er ook initiatieven die niet door het comité worden georganiseerd of (mede) gesubsidieerd, deze worden niet vermeld maar het streven is wel dat er een kalender komt waarop alle activiteiten die in Nieuwegein plaatsvinden staan vermeld.

Holocaust Memorial Day.
De Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust vindt jaarlijks plaats op 27 januari. In Nederland organiseert het Nederlands Auschwitz Comité op de laatste zondag van januaride jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. In 2025 is dat op 26 januari. Op dinsdag 28 januari organiseert het comité 4 en 5 mei Nieuwegein een lezing over antisemitisme met Bart Wallet, hoogleraar Joodse studies, als gastspreker. Deze lezing wordt samen met de bibliotheek Nieuwegein georganiseerd en zal in de bibliotheek plaatsvinden.

V-LAB Express
De V-LAB Express is een reizende, interactieve tentoonstelling over vrede, vrijheid en burgerschap. Kinderen en jongeren worden hierin uitgedaagd zelf maatschappelijke thema’s te onderzoeken en leren hoe zij zich kunnen inzetten voor een vreedzame wereld. Van maandag 10 tot en met vrijdag 21 maart is de V-LAB Express in Nieuwegein en alle leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool worden uitgenodigd de tentoonstelling te bezoeken. De V-LAB Express zal bij de Kom op het Stadshuisplein worden neergezet. We werken hierbij samen met stichting Kunst Centraal die het bezoek voor een deel van de scholen heeft opgenomen in het lesprogramma ‘Wat herdenken wij’. De overige scholen worden door ons rechtstreeks benaderd. Alle leerlingen uit groep 7 en 8 ontvangen een jeugduitgave van De Cronijck, een tijdschrift van de Historische Kring Nieuwegein. In deze bijzondere uitgave wordt een aantal gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in de dorpen Jutphaas en Vreeswijk hebben plaatsgevonden beschreven. In museum Warsenhoeck is in de periode januari tot en met juni de tentoonstelling ‘Jong in de oorlog’ te zien, deze wordt ook door de Historische Kring Nieuwegein georganiseerd.

Dodenherdenking
Op 4 mei is de Dodenherdenking georganiseerd. Voorafgaand is er een bijeenkomst in de Bazuin met sprekers en muziek, gevolgd door de stille tocht die eindigt bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg waar de officiële ceremonie plaatsvindt. Deze bestaat uit twee minuten stilte, een toespraak van de burgemeester en de kranslegging.

Theater na de Dam
Op 4 mei om 21 uur start Theater na de Dam in de Kom. Door de unieke kracht van theater wil Theater na de Dam de onbekende en niet vertelde verhalen van de Tweede Wereldoorlog herdenken, overbrengen en tastbaar maken. Het is de plek om vragen en
gedachten over geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Het is een initiatief dat in 2010 in Amsterdam startte in 7 theaters rond de Dam met 6 voorstellingen en inmiddels is uitgegroeid tot een landelijke breed gedragen theatertraditie
met 130 voorstellingen overal in het land. En in 2025 ook in Nieuwegein. De organisatie van Theater na de Dam ligt bij De Kom, dat hiervoor volledig door het comité 4 en 5 mei Nieuwegein wordt gesubsidieerd.

Bevrijdingsvuurestafette
In de nacht van 4 op 5 mei komen lopers vanuit het hele land naar Wageningen om het Bevrijdingsvuur op te halen. Vervolgens brengen de loopgroepen het vuur naar hun eigen gemeente. Ook vanuit Nieuwegein vertrekt er op 4 mei in de late avond een bus met lopers naar Wageningen om in de vroeg ochtend van 5 mei met het Bevrijdingsvuur in Nieuwegein aan te komen. Het comité 4 en 5 mei Nieuwegein organiseert dit samen met atletiekvereniging Atverni. Het programma voor deze activiteit zal in de komende maanden verder worden uitgewerkt.

Vrijheidsmaaltijden
Op verschillende plekken in Nieuwegein wordt op 5 mei een Vrijheidsmaaltijd georganiseerd. Locaties hiervoor zijn de Buurtpleinen. Samen met een medewerker van de gemeente, Invulling van het programma volgt zo spoedig mogelijk.

Veteranendag
Kort voor de Nederlandse veteranendag die in 2025 op 28 juni plaatsvindt, organiseert het comité 4 en 5 mei een bijeenkomst, waarbij de Nieuwegeinse veteranen (ruim 300) bedankt worden voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.
Het programma moet nog worden uitgewerkt.

Indische Vrijheidsmaaltijd
In 2024 is de gedachte ontstaan om ook voor de doelgroep die jaarlijks op 15 augustus het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië herdenkt, een Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Deze Vrijheidsmaaltijd zal rondom deze datum plaatsvinden en het comité organiseert dit samen met degene die tot met 2024 vanuit Stichting Pelita betrokken was bij de herdenking op 15 augustus.

Indiëherdenking
Op 15 augustus sluiten we het lustrumjaar af met de Indiëherdenking. Deze vindt plaats in de Dorpskerk en wordt afgesloten met een gezellig samenzijn waarbij een hapje en een drankje niet ontbreken. De Indiëherdenking organiseren we jaarlijks samen met Stichting Pelita.

Veteranen bijeenkomst Nieuwegein

Expositie ‘Helmen vol verhalen’ een succes tijdens veteranenbijeenkomst in Nieuwegein
Op 6 november 2024 vond in Nieuwegein een bijzondere veteranenbijeenkomst plaats, georganiseerd door de Gemeente Nieuwegein en het Comite4en5meinieuwegein in samenwerking met het Veiligheid & Defensie College en hun studenten. De verbinding tussen oud en jong stond hierbij centraal en trok veel belangstelling van veteranen en hun relaties. Het evenement was meer dan een tentoonstelling; het diende als een ontmoetingsplek waar verhalen en ervaringen van veteranen werden gedeeld en gewaardeerd.
‘Helmen vol verhalen’ presenteert kunstobjecten van diverse kunstenaars welke het verhaal van de veteraan beeldend maken uit verschillende periodes en missies. Deze objecten, elk uniek en met hun eigen verhaal, symboliseerden de diverse en vaak indrukwekkende ervaringen van de mannen en vrouwen die hebben gediend in het leger. Veteranen uit verschillende generaties, van de Tweede Wereldoorlog tot moderne vredesmissies, kregen hiermee de kans hun ervaringen op een tastbare manier over te brengen op het publiek. De kunstwerken, vaak voorzien van inscripties, foto’s of andere persoonlijke details, brachten de verhalen achter de missies en de persoonlijke offers van de militairen tot leven.
De samenwerking met het Defensie College gaf de expositie een extra dimensie. Studenten van de opleiding, die zelf vaak een toekomstige carrière bij Defensie ambiëren, hebben een actieve rol gespeeld in de organisatie van het evenement. Ze hielpen niet alleen met de opbouw en begeleiding van de expositie, maar interviewden ook enkele van de aanwezige veteranen. Deze interviews boden de studenten een waardevolle kans om uit eerste hand te leren over de uitdagingen en verantwoordelijkheden van het militaire leven.
Deze samenwerking zorgde voor een brug tussen de oudere generaties en de jongere, waardoor niet alleen de geschiedenis, maar ook de lessen en waarden van het militaire leven werden doorgegeven.
Het evenement op 6 november ging niet alleen over het delen van verhalen, maar ook over erkenning en respect. Nieuwegein is trots op haar veteranen en deze bijeenkomst benadrukte dat gevoel van waardering. Veteranen hadden de gelegenheid om in een informele setting met elkaar te praten, herinneringen op te halen en nieuwe verbindingen te leggen. Veel bezoekers benadrukten hoe belangrijk het is om dit soort bijeenkomsten te blijven organiseren, zodat de verhalen van veteranen niet verloren gaan en toekomstige generaties deze cruciale stukken geschiedenis blijven herinneren.
De organisatie van ‘Helmen vol verhalen’ in Nieuwegein was een groot succes en er zijn al plannen om in de toekomst vergelijkbare evenementen te houden. De samenwerking met het Defensie College bleek een vruchtbare formule en het is duidelijk dat de verhalen van veteranen nog lang niet uitverteld zijn. Door deze persoonlijke, menselijke kant van militaire dienst te belichten, wordt niet alleen het verleden geëerd, maar ook de band tussen de veteranengemeenschap en de bredere samenleving versterkt.
Veteranen, studenten en het overige publiek kijken terug op een geslaagde dag, waarin niet alleen de geschiedenis werd gevierd, maar ook nieuwe herinneringen werden gevormd.

 

Indiëherdenking 2024

Op donderdag 15 augustus is de jaarlijkse Indiëherdenking.
U bent welkom vanaf 17:15 in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg.
De officiële bijeenkomst start om 17:30 met een kort programma binnen, gevolgd door de traditionele kranslegging om 18:00.
Na afloop keren we terug naar ‘t Geinlicht om na te praten met een hapje, drankje en muziek.

Indiëlezing door Aad van der Hoeven

Het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein organiseert sinds 2020 jaarlijks de Indië herdenking om stil te staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië op 15 augustus 1945.
Dit jaar organiseert het Comité i.s.m. de bibliotheek daarnaast ook een Indiëlezing. Deze wordt gehouden op donderdagavond 1 augustus en wordt gehouden door Aad van der Hoeven. Hij schreef het boek Van Garoet tot Uithoorn met daarin zijn herinneringen aan opgroeien op West-Java, de Japanse bezetting meemaken en de repatriëring naar Nederland. De lezing zal gaan over zijn boek en dan met name over de bezetting.

Toegang is gratis.
Tijd: 2000 tot 2200uur
Locatie: Stadhuis

U kunt zich aanmelden op:https://bibliotheeknieuwegein.crmplatform.nl/evenement?uitvoering=9715

5 mei 2024 Vrijheidsmaaltijd (Media)

NIEUWEGEIN • In theater DE KOM werd zondag 5 mei en vrijheidsmaaltijd gehouden.
Georganiseerd door het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein. Ruim honderd genodigden kwamen bij elkaar om tijdens de maaltijd met elkaar te spreken over de betekenis van vrijheid.

‘Neem iemand mee die anders is dan jezelf’, stond in de uitnodiging. Zo waren er veel mensen met diverse achtergronden en ontstonden geanimeerde gesprekken over het thema van deze bevrijdingsdag.

Burgemeester over vrijheid

Onder de aanwezigen burgemeester Marijke van Beukering. In vrijheid opgegroeid, eigen keuzes kunnen maken. In aanloop naar 4-5 mei kwam ook bij haar de gedachte naar boven: hoe goed heb ik het al die jaren gehad? Dit zijn vrijheden verworven door onze voorouders, realiseerde ze zich.

Met Hollandse bril naar Spanje

Alfonso is geboren in Spanje maar al lang in Nederland. Hij kwam mee naar Nederland als zoon van een Spaanse gastarbeider. Hij vertelt in de nadagen van Franco een paar jaar terug te zijn geweest. “Ik kwam daar met een Hollandse bril op, maar daar moest je je mond houden. Toen ik de politie eens aansprak op iets, kreeg ik te horen: ‘Jou pakken we nog wel’.” Hij noemt het een deugd te kunnen zeggen wat je wil en dat moet je koesteren.

‘Respect creëren’

Sommige van de aanwezigen hebben als kind de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Sylvia Lemmens is een van hen en las, geëmotioneerd , een zelf geschreven gedicht voor: ‘Tranen voor onrecht om me heen’. Het raakte. Ook rapper Sinclair kwam op het podium. Hij is geboren in Nieuwegein, zijn vader is een politieke vluchteling uit Ivoorkust. “Vrijheid is het enige dat ik ken”, zo zei hij. “Maar gelijkheid is niet vanzelfsprekend. Niet iedereen is hetzelfde, we moeten respect creëren.”

Vluchteling Beursfabriek

En respect was er. Speciaal voor Morri, een vluchteling die sinds kort in de Beursfabriek woont. Hij las ter afsluiting van de middag een gedicht van eigen hand. ‘Vrijheid is veilig leven, zonder moord of prikkeldraad’. En met die boodschap gingen de aanwezigen naar huis, terugkijkend op een bijzondere middag met mooie gesprekken.

4 Mei 2024 (Media)

NIEUWEGEIN • In Nieuwegein vond zaterdagavond de dodenherdenking plaats.
De fotograaf van de Molenkruier was ter plaatse om de gebeurtenis vast te leggen.

De dodenherdenking startte rond 19.00 uur in familiekerk De Bazuin. Dit jaar stond het verhaal van het incident in Jutphaas (traumatische schietpartij in 1945) en het verzet in oorlogstijd centraal. De bijeenkomst was vrij toegankelijk.

Comité presenteert plannen voor 2024

Het Comité 4 en 5 mei in Nieuwegein presenteert hierbij het programma voor 2024. 

Dit jaar is een overgangsjaar naar 2025, het jaar waarin 80 jaar Vrijheid wordt gevierd. Samen met andere organisaties in Nieuwegein wordt een bijzonder programma voorbereid waarin we iedereen betrekken, oud en jong. We slaan een brug tussen het verleden (2e Wereldoorlog) en de dag van vandaag. We dragen het belang van Herdenken en Vieren over naar volgende generaties. Het wordt bijzonder! 

 In 2024 zijn er naast 4 en 5 mei gedurende het jaar nog andere activiteiten.  

Herdenken op 4 mei
De 4 mei-herdenking start om 19.00 uur in De Bazuin. (zaal open om 18.30 uur). 
De bijeenkomst is vrij toegankelijk.  

De herdenking wordt buiten voortgezet bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg met de 2 minuten stilte, enkele speeches en gedichten en het leggen van kransen en bloemen. De Batenbouwers zorgen voor de muzikale omlijsting. 

Wilt u als organisatie een krans leggen, meldt u dat dan via info@4en5meinieuwegein.nl. 

Vieren op 5 mei
Op zondag 5 mei 2024 organiseert het comité 4 en 5 mei Nieuwegein een Vrijheidsmaaltijd. Tijdens deze maaltijd gaan we met elkaar in gesprek over de betekenis van Vrijheid. Graag nodigen we jou uit om deel te nemen aan deze maaltijd. En we willen je vragen om iemand mee te nemen die anders is dan jijzelf. Dat kan iemand zijn die jonger is (minimale leeftijd is 14 jaar) die een andere culturele achtergrond heeft, een andere geloofsovertuiging heeft of bijvoorbeeld behoort tot de lhbtiq+ community. Zo hopen we een divers gezelschap bij elkaar te krijgen.
De locatie is De Kom, Stadsplein 6 Nieuwegein. Inloop vanaf 11.30 en om 12.00uur starten we. Rond 14 uur sluiten we af.
Leuk als je erbij bent, wel graag even een aanmelding naar
info@4en5meinieuwegein.nl onder vermelding van jouw /jullie namen.
Hopelijk tot ziens op 5 mei !

Aandacht voor veteranen
In Nieuwegein organiseren we de Veteranenavond dit jaar op woensdag 26 juni.
Tevens zal het Veteranen Search Team een presentatie geven over de organisatie en hun missie.

In November organiseren we samen met de burgemeester van Nieuwegein een tweede moment. Nadere informatie volgt.   

De Indië-herdenking op 15 augustus
De traditionele Indië-herdenking is op 15 augustus bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg. Het programma wordt samen met o.a. Pelita gemaakt. Ook dit jaar is er natuurlijk weer de mogelijkheid om kransen en bloemen te leggen. Nadere informatie volgt. 

Lezingen
Dit jaar zijn 2 lezingen gepland. Op 3 mei spreekt Ad van Liempt in de bibliotheek over zijn boek ‘Hier is het gebeurd’. Deze lezing organiseren we samen met bibliotheek de Tweede Verdieping. 

Een aantal dagen voor de Indiëherdenking vertelt Aad van der Hoeven over zijn jeugd in Indië en Nederland, waarover hij een boek heeft geschreven met de titel ‘Van Garoet naar Uithoorn’.  Nadere informatie volgt. 

 

 

Comité 4 en 5 mei en Stichting Pelita organiseren Nieuwegeinse Indië Herdenking.

Op 15 augustus wordt in Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht.
Op 15 augustus capituleerde het Japanse leger en daarmee waren alle gevechtshandelingen definitief voorbij. Op deze datum kwam er een algeheel einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Ook in Nieuwegein wordt daarbij stilgestaan. Het comité 4 en 5 mei Nieuwegein organiseert, in samenwerking met stichting Pelita, een herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk van Jutphaas. Ada Byrne houdt een toespraak. Bryne is geestelijk verzorger en gespecialiseerd in Indische trauma’s Na afloop worden kransen gelegd bij het Oorlogsmonument aan de Nedereindseweg en kan iedereen die dat wil, bloemen leggen.

U bent van harte welkom vanaf 17.15 uur, het programma start om 17.30 uur. Na afloop van de plechtigheid is er in ‘t Geinlicht nog de tijd om na te praten, met een hapje en een drankje.

Bevlogen lezing van Arno van Wijk

Arno van Wijk, organist  en koordirigent gaf vandaag een bevlogen lezing over muziek in de Tweede Wereldoorlog.  Muziek was alom aanwezig en speelde een grote rol in het leven tijdens die periode.
Van Wijk vertelde over morele dilemma’s waar verschillende musici mee te kampen hadden. Sommige componisten kozen juist vol overtuiging voor het Nazi-regime, waar andere componisten zonder pardon vanwege hun afkomst werden verboden. Anderen stonden voor de keuze of financiële zekerheid of armoede vanwege het vasthouden aan principes. Ook muziek in de concentratiekampen kreeg ruim de aandacht.
We vonden het erg fijn dat Arno van Wijk zijn boeiende verhaal met ons wilde delen en willen hem en de andere aanwezigen hartelijk danken voor hun aandacht en voor hun komst.