Veteranen in Nieuwegein

Home / Veteranen in Nieuwegein

Een veteraan is een oud-strijder die als soldaat voor zijn land heeft gediend in oorlogssituaties en vredesmissies. Sinds 1940 heeft Nederland ruim 675.000 militairen ingezet tijdens diverse oorlogen en vredesmissies. Op dit moment heeft Nederland ongeveer 110.000 veteranen. Iets meer dan de helft daarvan heeft in de jaren tussen 1979 en nu deelgenomen aan één of meerdere vredesmissies in internationaal verband. Dit zijn cijfers van veteraneninstituut.

 

Ook in Nieuwegein wonen een aantal veteranen.  Zij zijn altijd vertegenwoordigd bij de officiële herdenking op 4 mei en hebben een ere plaats in de Nicolaas kerk, de stille tocht en bij het monument. Een mooie traditie!

 

In Nieuwegein wordt sinds 2016 ieder jaar een Veteranen bijeenkomst georganiseerd. In 2019 kwamen er zo’n 50 jonge en oude veteranen bij elkaar in De Kom. Op de bijeenkomst sprak de burgemeester zijn waardering uit voor het werk dat veteranen hebben gedaan met gevaar voor eigen leven en beloofde ook in 2020 weer een veteranenbijeenkomst te organiseren. Mooi om elkaar zo te blijven ontmoeten en verhalen de delen.